Tidig skissbild.

For en mer bærekraftig transport har Recharge, i samarbeid med IKEA, startet arbeidet med å etablere over 700 elbilladere på IKEA-varehus rundt om i Skandinavia. Samarbeidet innebærer at kunder, leverandører og ansatte får muligheten til å lade elbilen sin raskt, enkelt og smidig på IKEA. 


Spørsmål henvises til Recharge

Recharge er ansvarlig for alle ladere, så hvis du har spørsmål om lading, enten det gjelder QR-kode og/eller kortbetaling eller at det er feil/skade på laderen, blir du bedt om å henvise disse spørsmålene til Recharge kundeservice. 

Dersom IKEAs kunder har spørsmål knyttet til registrering av ladebrikke/kort, lading med app eller betalinger knyttet til ladeleverandøren, rettes dette til den respektive ladeleverandøren. 

Recharge kundeservice er alltid tilgjengelig, 24/7, 365 dager i året. 

Recharge kan fjernstyre, feilsøke og starte ladestasjoner på nytt:
+47 233 08 880 


Lading for deg som ansatt på IKEA

Som ansatt på IKEA har du mulighet til å lade på ansattparkeringen der normallading er plassert. Normallading, også kalt AC-lading, betyr at ladingen skjer i tilsvarende takt med ladingen du finner i en bolig. 

Det skal bygges minst 20 ladere på hver IKEA. 

Kostnad for normallading på IKEA er redusert med 15 prosent for både ansatte og kunder. Følg instruksjonene og skann QR-koden på ladestasjonen, så trekkes rabatten automatisk. 


Last Mile Delivery

Etterspørselen etter hjemlevering øker, og gjennom dette samarbeidet kan IKEAs transportørers elbiler levere varer på en bærekraftig måte til kundene. Lading for Last Mile Delivery (LMD) gjøres med lynladere og Recharge vil fra starten etablere 2 ladere for LMD. 

Ved å bruke en ladebrikke, som sendes ut av Recharge, får IKEAs leverandører en rabattert pris på lading på 5%. 


Lading for IKEAs kunder

Recharge tilbyr IKEA-kunder to typer ladere, normallading og lynlading. Dette gir kundene et valg om hvilken hastighet de vil lade bilen med mens de er i butikken. Recharge vil minimum etablere følgende ladere ved hver butikk: 

  • Normallading: 4 ladepunkter 
  • Lynlading: minst 8 ladepunkter i første byggetrinn og at totalt 24 ladepunkter klargjøres med kabling under bakken 

Elbil-lading generelt 

Det finnes elbiler i alle størrelser og fasonger. Ulike biler har forskjellige batteristørrelser og kan lades med forskjellige “typer” strøm. Recharge tilbyr lading i følgende “strømkategorier”: 

  1. Normallader (AC, saktelading): Effekten varierer fra 3,6 kW til 22 kW. 
  2. Hurtigladere (DC): Våre hurtigladere kan gi opptil 50 kW effekt. 
  3. Lynlader (HPC): opptil 350 kW, vanligvis 150 kW, 225 kW eller 300 kW. 

Det kan godt være forskjellige ladetyper som gir forskjellige effekter på hvert ladepunkt. 

Generelt kan du si «jo mer effekt fra laderen, desto raskere kan du fylle på batteriet»” Men tiden det tar å fylle batteriet avhenger også av bilen og bilens batteristyringssystem. 

Mange vanlige elbiler kan i dag lade med maks 135 kW, og da hjelper det lite at laderen kan gi 350 kW. 

Vanlige spørsmål fra ladekunder:

1. Hvilken ladeplugg skal jeg bruke? 

Ikke alle elbiler bruker samme type plugg til lading. Noen biler, som Nissan Leaf, bruker CHAdeMO, mens de aller fleste bruker CCS. På våre ladestasjoner er det alltid noen av hver, men hovedsakelig CCS fordi flest biler har den kontakten. 

2. Hvordan starter jeg ladingen? 

På ladestasjonene våre kan du starte ladingen på tre måter: 

  1. Ved å skanne en QR-kode for å betale med kort 
  1. Ved å bruke en allerede registrert ladebrikke/kort fra en av våre leverandører 
  1. Ved å bruke en av ladeleverandørenes apper 
3. Hvorfor får jeg ikke full effekt?

Svaret her er sammensatt, og det kan være flere grunner til at den forventede effekten ikke oppnås: 

  1. Det som angis på laderen, er den maksimale effekten laderen kan gi. Det kan være begrensninger i ladestasjonens totale kapasitet, noe som betyr at en 150 kW-lader ikke kan gi full effekt fordi ladestasjonen fordeler den tilgjengelige totaleffekten til alle ladere. 
  2. Noen biler kan lade med maksimalt 50 kW, mens andre kan lade opptil 250 kW. I hovedsak er det bilen og batteristyringssystemet som avgjør hvor raskt batteriet kan få strøm. Dette avhenger av hvor mye strøm det er i batteriet når kunden kobler seg til laderen (dette kalles State of Charge eller SoC), hvilken temperatur batteriet har og hvilken temperatur det er utendørs. Kulde reduserer ladeeffekten. For optimal lading bør været være 1) ganske varmt, 2) bilen bør ha et varmt batteri og 3) batteriets tilstand (SoC) bør være lav – ned mot, og helst under, 10%. 
  3. Det kan være en feil med laderen som gjør at den ikke gir ønsket effekt. Hvis årsaken til det lave strømforbruket ikke skyldes punktene over, kan du som ansatt be kunden om å kontakte kundeservice og oppgi ladernummer og tid slik at vi kan sjekke tilstanden til laderen. 

4. Hvor lang tid tar det å lade?


Å stille dette spørsmålet er litt som å spørre “hvor lang er en snor?” Svaret er: “Det kommer an på!” I denne artikkelen beskriver vi hva som påvirker ladehastigheten: 
Får du ikke full effekt av en lynlader? Dette påvirker lastehastigheten 

5. Hvordan avslutter/stopper jeg ladingen?

Hvis en kunde har begynt å lade ved å skanne QR-koden og legge inn kortdetaljer, kan belastningen stoppes på følgende måte: 

1. Trykk på “Stopp lading” på hjemmesiden der du følger ladeøkten etter å ha startet ladingen med en QR-kode 

2. Trykk på “Stopp lading” i bilens infotainmentsystem 

3. Hvis kunden har begynt å lade med en RFID-brikke, kan kunden skanne den samme RFID-brikken på laderen og trykke på Stopp-knappen 

6. Hvordan kobler jeg ut laderen fra bilen?

På en hurtiglader kan det være flere grunner til at kunden ikke får ladekontakten ut av bilen. Dobbeltklikk på “Lås opp”-knappen på nøkkelen, eller start ladingen på nytt, og fullfør deretter ladingen igjen og koble fra, fungerer vanligvis. Hvis kunden sliter med å få ut laderen, bør de kontakte Recharge kundeservice for å få hjelp. 

7. Hva koster det å lade?

Du finner alltid oppdatert informasjon om våre ladepriser på Se ladepriser for de ulike laderne

Recharge – Driving change

Recharge er en ren ladeoperatør, noe som betyr at vi kun installerer og drifter ladestasjonene. Andre selskaper, såkalte ladeleverandører, tilbyr ladetjenester til sluttkunder gjennom lade- og abonnementstjenester, som igjen muliggjør lading på ladestasjoner. 

Vi drifter og er ansvarlige for kundeopplevelsen for alle ladestasjoner der du befinner deg. Ladestasjonene kommuniserer med operativsystemet vårt, som igjen overvåker dem. I tillegg utfører Recharge en årlig service av laderne, og er ansvarlig for å reparere dem hvis noe er galt. Alle ladestasjoner skal merkes med instruksjoner om hvordan de skal lade og tydelig informasjon om hvor du finner prisen for lading. 

Alle kan lade hos Recharge

Du trenger imidlertid ikke å være kunde hos en ladeleverandør for å kunne betale på Recharge. Som ladekunde kan du også “drop-in”-lade ved å skanne en QR-kode og betale med kort. 

Recharge kundeservice

Hvis kunden har spørsmål om lading med QR-kode, eller det er en feil eller skade på laderen, kan de kontakte Recharge kundeservice: 

Recharge kundeservice er alltid tilgjengelig, 24/7, 365 dager i året. De kan fjernstyre, feilsøke og starte ladestasjoner på nytt.