Tidig skissbild.

För en hållbarare transport har Recharge i samarbete med IKEA påbörjat ett arbete med att etablera över 700 elbilsladdare på IKEAs varuhus runt om i Skandinavien. Samarbetet innebär att kunder, leverantörer och anställda ska få möjlighet att snabbt, enkelt och smidigt ladda sitt elfordon vid IKEA.


Frågor hänvisas till Recharge

Recharge är ansvarig för samtliga laddare, så om ni på IKEA får frågor om laddning, oavsett om det gäller QR-kod och/eller kortbetalning eller att det är fel/skada på laddaren, ombeds ni hänvisa dessa frågor till Recharge kundtjänst.

Om IKEAs kunder har frågor relaterade till registrering av laddbricka/laddkort, laddning med app eller betalningar relaterade till laddleverantör ska dessa ställas till respektive laddleverantör.

Recharge kundtjänst är alltid tillgänglig, 24/7, 365 dagar om året.
De kan fjärrstyra, felsöka och starta om laddstationer:

+46 (0)20-46 00 20
kundeservice@rechargeinfra.com


Laddning för dig som anställd på IKEA

Du som anställd på IKEA har möjlighet att använda en egen parkeringsyta, avgränsad från övrig laddning, där normalladdning finns utplacerad. Normalladdning, även kallat AC-laddning, innebär att laddningen sker i motsvarande takt med den laddning du finner vid en bostad.

Från start kommer det att byggas minst 10 laddare på respektive IKEA, och för att framtidssäkra kommer Recharge att även förbereda för ytterligare laddare under mark.

Normalladdning på IKEA är nedsatt med 15 % för både anställda och kunder. Följ anvisningen och scanna QR-koden på laddstationen, så dras rabatten automatiskt. 


Last Mile Delivery

Efterfrågan av hemleverans ökar och genom detta samarbete kan IKEAs transportörers elbilar leverera varor på ett hållbart sätt till kunder. Laddning för Last Mile Delivery (LMD) sker med supersnabbladdare och Recharge kommer från start etablera 2 laddare för LMD.

Genom att använda en laddbricka, som skickas ut av Recharge, får IKEAs leverantörer ett rabatterat pris på laddningen om 5 %.  


Laddning för IKEAs kunder

Recharge erbjuder IKEA:s kunder två typer av laddare, normalladdning och supersnabbladdning. Detta ger kunderna en valmöjlighet kring vilken effekt de önskar ladda bilen med medan de är i varuhuset. Recharge kommer att etablera följande laddare på respektive varuhus med besök av kunder:

  • Normalladdning: 6 laddpunkter
  • Supersnabbladdning: minst 8 laddpunkter i första byggstadiet samt att det under mark förbereds för totalt 24 laddpunkter

Elbil-laddning generellt

Det finns elbilar i alla storlekar och former. Olika bilar har olika batteristorlekar och kan laddas med olika kraft. Recharge erbjuder laddning i följande “strömkategorier”:

  1. Normalladdare (AC, långsammare laddning): Effekten varierar från 3,6 kW till 22 kW.
  2. Snabbladdare (DC): Våra snabbladdare kan ge upp till 50 kW effekt.
  3. Supersnabbladdare (HPC): upp till 350 kW, vanligtvis 150 kW, 225 kW eller 300 kW.

Det kan mycket väl finnas olika laddtyper som ger olika effekter vid varje laddningspunkt.

I allmänhet kan du säga “ju mer ström från laddaren, desto snabbare kan du fylla på batteriet.” Men tiden det tar att fylla batteriet beror också på bilen och bilens batterihanteringssystem.

Många vanliga elbilar kan idag ladda med max 135 kW och då är det till liten hjälp att laddaren kan ge 350 kW.

Vanliga frågor från laddkunder:

1. Vilken laddkontakt ska jag använda?

Alla elbilar använder inte samma typ av “kontakt” för laddning. Vissa bilar, som Nissan Leaf, använder CHAdeMO, medan de allra flesta använder CCS. Vid våra laddstationer finns det alltid några av varje, men i huvudsak CCS eftersom bilparken har flest av den kontakttypen.

2. Hur startar jag laddningen?

På våra laddstationer kan du starta laddning på fyra sätt:

  1. Genom att scanna en QR-kod för att betala med kort
  2. Genom att använda en redan registrerad laddbricka/kort från en av våra leverantörer
  3. Genom att använda en av laddleverantörernas appar
3. Varför får jag inte full laddeffekt?

Svaret här är komplext, och det kan finnas flera anledningar till att den förväntade effekten inte uppnås:

  1. Den effekt som anges på laddaren är den maximala effekt som laddaren kan ge. Det kan finnas begränsningar i laddstationens totala kapacitet vilket gör att en 150 kW laddare inte kan ge full effekt eftersom laddstationen fördelar den tillgängliga totala effekten till alla fyra laddarna.

    Läs mer om dynamisk lastbalansering och samtidig laddning (artikel kommer)
  2. Vissa bilar kan ladda med max 50 kW, medan andra kan ladda upp till 250 kW. I huvudsak är det bilen och dess batterihanteringssystem som avgör hur snabbt batteriet kan få ström. Detta beror på hur mycket ström som finns i batteriet när kunden ansluter till laddaren (State of Charge = SoC), vilken temperatur batteriet har och vilken temperatur det är i vädret. Kyla minskar laddningseffekten. För optimal laddning bör vädret vara 1) ganska varmt, 2) bilen ska ha ett varmt batteri och 3) batterikonditionen (SoC) ska vara låg – ner mot, och helst under, 10%.

    Läs mer om laddeffekt och laddkurva här.

  3. Det kan vara ett fel på laddaren som gör att den inte ger önskad effekt. Om orsaken till den låga effekten inte beror på punkterna ovan kan du som stationsanställd be kunden kontakta kundtjänst och uppge laddarens nummer och tid så att vi kan kontrollera laddarens skick.

4. Hur lång tid tar det att ladda?


Att ställa den här frågan är ungefär som att fråga “hur långt är ett snöre?” Svaret är: “Det beror på!” I den här artikeln beskriver vi vad som påverkar laddningshastigheten:
Får du inte full effekt från en supersnabbladdare? Detta påverkar laddningshastigheten

5. Hur avslutar/stoppar jag laddningen?

Om en kund har börjat ladda genom att skanna QR-koden och ange kortinformation kan debiteringen stoppas på följande sätt:

  1. Tryck på “Sluta ladda” på hemsidan där du följer laddningssessionen efter påbörjad laddning med en QR-kod
  2. Tryck på “Sluta ladda” i bilens infotainmentsystem
  3. Om kunden har börjat ladda med ett RFID-chip kan kunden skanna samma RFID-chip på laddaren och trycka på Stopp-knappen
6. Hur kopplar jag ur laddaren från bilen?

På en snabbladdare kan det finnas flera anledningar till att kunden inte kan få ut laddkontakten från bilen. Dubbelklicka på knappen “Lås upp” på nyckeln, eller starta om laddningen, sedan avsluta laddningen igen och koppla ur, brukar fungera. Om kunden kämpar för att komma gratis bör de kontakta Recharge kundtjänst för hjälp.

7. Vad kostar det att ladda?

Du hittar alltid uppdaterad information om våra laddpriser på Se Recharge priser för de olika laddarna | Recharge (rechargeinfra.com)

8. Vilka olika appar och tjänster kan jag ladda med hos Recharge?

Recharge är ett öppet laddnätverk vilket betyder att alla laddleverantörer kan erbjuda sina tjänster hos oss. En laddleverantör erbjuder laddtjänster genom exempelvis betalning med app, laddkort eller laddbricka. Du kan också ladda hos oss genom de flesta betalningslösningar som finns integrerad med din bil tex Volkswagen We Charge eller Mercedes me Charge.

Priser och villkor varierar mellan olika laddleverantörer och biltillverkare. Aktuella prisuppgifter hittar du på respektive leverantörs hemsida/app.

Listan över laddleverantörer som ansluter sig till vårt nätverk växer hela tiden. Här finns en översikt över alla laddleverantörer.

Recharge

Recharge är en renodlad laddoperatör vilket innebär att vi endast installerar och driver laddstationerna. Andra företag, så kallade laddleverantörer, erbjuder laddtjänster till slutkunder genom ladd- och abonnemangstjänster som i sin tur möjliggör laddning vid Recharge stationer.

Vi driver och ansvarar för kundupplevelse för alla laddstationer på din lokation. Laddstationerna kommunicerar med vårt operativsystem som i sin tur övervakar dem. Utöver det utför Recharge en årlig service av laddarna, och ansvarar för att reparera dem om något är fel. Alla laddstationer ska vara märkta med instruktioner för hur man laddar och tydlig information om var man hittar priset för laddning.

Alla kan ladda hos Recharge

Men, man behöver inte vara kund hos en laddleverantör för att kunna betala hos Recharge. Som laddkund kan du även “drop-in” ladda genom att skanna en QR-kod och betala med kort. Du kan läsa mer om de olika betalningsmetoderna nedan.

Recharge kundservice

Om kunden har frågor om laddning med QR-kod och/eller sms-betalning, eller det är fel eller skada på laddaren kan de kontakta Recharge kundtjänst:

Recharge kundtjänst är alltid tillgänglig, 24/7, 365 dagar om året. De kan fjärrstyra, felsöka och starta om laddstationer.